Om Kennel Triporas

Kennel Triporas drivs av mig, Cissi Olin, och min man Jerker Olin.

Jag har alltid varit intresserad av uppfödning och avel, vi födde upp kaniner på 1990-talet och i början på 2000-talet. Vi slutade med det mest beroende på att vi bodde i lägenhet då och hade våra kaniner hos mina släktingar och när vi flyttade 46 mil därifrån så var det inte hållbart längre.

Tanken att föda upp hundar har funnits de senaste 15 åren och jag har gått SKKs uppfödarutbildning, kurs om hundens beteende och både anatomi- och genetik-kurs. När vi hittade vår ras i whippeten så började planerna ta ännu mer fart att starta uppfödning.

Målet är en vacker whippet som följer vår tolkning av rasstandarden, utan överdrifter åt något håll, som är en fin och go kamrat som älskar att springa, och dessutom är duktig på det, och gärna hänger med i det vardagliga livet oavsett vad det innebär. I rasstandarden formuleras det på ett mycket bra sätt:

”Whippet skall vara en välbalanserad kombination av muskelkraft, styrka, elegans och linjeskönhet. Rasen skall vara byggd för snabbhet och arbete. Alla former av överdrifter skall undvikas.”

Dessutom månar vi lite extra om två saker, att inte minska avelsbasen mer än nödvändigt då det främjar rasens fortlevnad att ha en stor genbas och att bevara rasens ursprungsfunktion. Den är gjord för att jaga småvilt, springa i fatt och döda bytet, och det är inte tillåtet i dag men testas utmärkt på tillexemplen Lure coursing som är den sport vi engagerar oss mest i med våra hundar.

Denna målsättning har lett till att vi båda är aktiva funktionär inom både Svenska Kennelklubben (utbildning), Svenska vinthundsklubben (lure coursing-verksamheten), Emmaboda Brukshundklubb och Kalmar Whippetrace.

Namnet TRIPORA har en egen historia:
När den första riktigt hemsidan kom till ville vi ha ett namn som egentligen inte hängdes upp på varken oss eller någon av våra hundar utan mer var ett ”varumärke” för oss. Efter mycket tänkande kom vi på TRIPORA som är en blandning av namnen på dom tre korthårscollies vi har haft (idag finns inga korthårscollie kvar i familjen). När jag sen började fundera på det här med avel och att bli uppfödare så var första tanken ett helt annat namn. Men efter några år utan att det blev någon kull tagen av olika anledningar så beslöt jag mig i slutet på 2017 att byta kennelnamn och namnet Triporas blev godkänt!

Tri = Trissan, po = Ponte, ra = Rask blir Tripora!